1 kg laksa basah [Laksa kering pun boleh..Rendam kemudian celur hingga lembut]
1 kg ikan kembung
1 batang serai di titik
1 kuntum bunga kantan dibelah 4
2 inci belacan
Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris [tak nak letak pun tak ape]
1 biji timun di potong nipis & memanjang
1 kuntum bunga kantan dibelah 4
2 inci belacan
2 liter air
2 hiris lengkuas
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
Garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
4 tangkai cili api
4 tangkai cili merah [kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus]
2 hiris lengkuas
6 keping asam gelugur
Seikat daun kesum
Garam secukup rasa
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
4 tangkai cili api
4 tangkai cili merah [kisar dengan sedikit air rebusan hingga halus]
Bahan Sampingan
1 potong nenas di hiris [tak nak letak pun tak ape]
1 biji timun di potong nipis & memanjang
2 tangkai cili merah di hiris
3 ulas bawang merah di hiris
4 biji limau kasturi di belah dua
6 tangkai daun pudina atau boleh juga guna daun salad
Sedikit hirisan bunga kantan
Cara-cara :
1. Rebus ikan sehingga masak.
4 biji limau kasturi di belah dua
6 tangkai daun pudina atau boleh juga guna daun salad
Sedikit hirisan bunga kantan
Cara-cara :
1. Rebus ikan sehingga masak.
2. Angkat dan buang tulang ikan, kemudian siat isi ikan kecil-kecil. [nak senang kisar je isi ikan…]
3. Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar.
3. Tapis air rebusan ikan, satukan dengan lebihan air dan bahan kisar.
4. Masukkan isi ikan, asam gelugur, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.
5. Kemudian masukkan belacan & garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
6. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.
5. Kemudian masukkan belacan & garam secukupnya. Biarkan mendidih seketika.
6. Hidangkan bersama laksa dan bahan sampingan.
SELAMAT MENCUBA !!!
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe