1 cwn gula
2 biji telur
1 s/k ovellate
1 s/b yis kering (mauripan)
1 s/k garam
1 cwn santan
2 cwn tepung gandum
kelapa parut secukupnya (putih sahaja)
pewarna hijau
sedikit esen pndan
Cara:
1. Gula, telur, ovellate dipukul hingga gebu@putih
2. Masukkan santan, garam, yis kering dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis dan pukul sebati.
4. Masukkan esen pandan dan pewarna hijau.
5. Perap selama 2 jam @ hingga adunan naik 2 kali ganda.
6. Sapukan sedikit minyak dalam acuan puteri ayu .
7. gaulkan kelapa dengan sedikit garam dan masukkan ke dasar acuan. Tekan kelapa parut supaya padat.
8. Apabila adunan dah naik, kacau dengan sudu dan bolehlah letak dalam acuan dan kukus selama 7~10 minit.
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe