Bahan lapisan bawah:-
500gm beras pulut
400ml santan cair - tun guna santan kotak, campur dgn air 1/4 bahagian
1 st garam
2 sm minyak
Bahan lapisan atas:-
120gm tepung gandum
3 sm tepung jagung
140gm gula
3 biji telur- utk separuh adunan
450ml santan pekat
1/2 st garam
300ml air + 10 helai daun pandan dikisar utk dijadikan air pandan (bagi yg tak mudah nak dptkan daun pandan..boleh digantikan dgn 1 st pandan paste)
Cara-cara
Untuk lapisan bawah:-
+ Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.+ Bersihkan beras pulut dan direndam selama 10-20min.+ Toskan beras pulut. Tak perlulah lama2 sekejap je pon boleh.+ Satukan semua bahan2 didlm loyang dan dikacau sedikit agar minyak dapat diratakan.+ Kukus diatas kukusan yg telah sedia mendidih selama 20-30min.+ Keluarkan loyang dari kukusan dan ratakan permukaan pulut tadi.+ Siap untuk dilapis dgn lapisan atas.
Untuk lapisan atas:-+ Pukul gula bersama telur hingga kembang..sikit je pon boleh.+ Masukkan santan yg telah dilarutkan bersama garam+ Diikuti dgn air pandan dan dipukul/dikacau lagi...+ Akhir sekali ayakkan tepung gandum & tepung jagung ke dlm adunan tadi.
+ Dipukul/dikacau lagi agar tidak berbiji.+ Hendaklah ditapis adunan ini dan siap untuk dikukus!! - nak blendkan je semua pun boleh..+ Sekali lagi dgn kukusan yg sedia mendidih tapi INGAT api biar sederhana aje...letakkan loyang yang berisi pulut tadi ke dalam kukusan dan dengan perlahan tuangkan lapisan atas.+ Kukus selama 45min atau 1jam....
PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
PERINGATAN...kuih ini hendak la betol2 sejuk barula mudah dipotong n cantik dihidangkan...jadi SELAMAT MENCUBA!!
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe