Bahan-bahan:
Kulit dumpling (kulit dumpling beli yang dh siap)
Isi ayam (di cincang)
Carrot (di cincang)
Cendawan shitake (di cincang)
1 biji telur
1 sudu tepung jagung
2 biji bawang putih (di cincang)
Garam
Cara membuat inti:
1 ) Campurkan semua bahan-bahan yang sudah di cincang ke dalam bekas.
2 ) Masukkan telur + tepung jagung + secubit garam.
3) Gaul sehingga rata
Kalau suka boleh letak sedikit minyak bijan dan black pepper.. terpulang pada selera masing2.
Next : Bungkus inti dalam kulit dumpling. (pastikan adunan inti tidak terlalu berair nanti leceh nak membungkus)Seni mengelim dumpling tu sila rujuk youtube ye. Susah nak ajar cakap2 mcm ni.. huhuhu..
P/S: Dumpling ni bole buat frozen, kukus, goreng atau pun buat sup.
P/S: Dumpling ni bole buat frozen, kukus, goreng atau pun buat sup.
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe