Suka Memasak
Dapatkan di sini
resepi-resepi lazat
Laman Utama » » Kek Lapis Cheese

Kek Lapis Cheese

Written By Unknown on Sabtu, 1 Ogos 2015 | 2:20 PTG


Bahan-bahan:
1 Bungkus biskut marie ikut perisa yang anda suka (original/chocolate/coffee)
1 Cawan susu segar
250gm Cream cheese
100gm Whipping cream non-dairy
3 Sudu besar gula castor
1 Sudu besar gelatin halal
50ml air panas

Hiasan:
Chocolate rice

Cara membuatnya:
1. Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping cream hingga kembang kental. Campurkan kedua-dua adunan dan gaulkan dengan spatula.
2. Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.
3. Sediakan bekas/loyang dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.
4. Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejab jgn sampai lembik.
5. Lapiskan satu persatu dgn adunan cream cheese tadi sehingga habis, lapisan cheese yg terakhir.
6. Taburkan chocolate rice di atas lapisan cheese.
7. Bekukan dalam 1-2jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah dikeluarkan dan dipotong.



Thanks Jom Belajar Buat Kek kerana share resepi kek ni.. memang menjadi..terbaik..
SHARE

About Unknown

Jadikanlah blog ini sebagai rujukan. Jika rajin memasak, kita akan menjadi lebih mahir. In Shaa Allah..

0 comments :

Catat Ulasan

Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe