Jem Nenas
1 biji Nenas ranum yg bersaiz Besar - sagat & sukat 5 cawan
2 cawan gula
1 helai daun pandan
Cara masak :
- Masak di atas api yang kecil sehingga pekat.
1 biji Nenas ranum yg bersaiz Besar - sagat & sukat 5 cawan
2 cawan gula
1 helai daun pandan
Cara masak :
- Masak di atas api yang kecil sehingga pekat.
- Ini mengambil masa beberapa jam
60g minyak sapi
40g butter
100g majerin
50g gula aising
1 biji kuning telur
270g tepung gandum
30g tepung jagung
25g susu serbuk
1 biji telur - pukul sedikit untuk sapuan
Cara-cara:
1. Pukul minyak sapi, butter, majerin & gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur, tepung & susu sehingga sebati.
3. Bahagikan ketulan2 kecil sebesar guli & isikan dgn inti jem nenas.
4. Tekan setiap ketul doh yg berisi jem ke dlm acuan berpattern. Ketuk keluar acuan & sapu dgn kuning telur. (kalau korang nk design lain pon boleh mcm tart nenas landak seperti kat bawah ni)
5. Bakar 150C selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan tart sebelum di simpan dlm bekas kedap udara.
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe