500 gram tepung pulut
Air
1 sudu kecil pewarna daun pandan (tak kisah korang nak guna pewarna apa pun)
3 helai daun pandan
1 keping gula melaka
Kelapa parut
Cara-cara:
1. Gaul tepung pulut dengan air.
2. Masukkan pewarna daun pandan. Boleh juga kalau nak guna air daun pandan sebagai pewarna.
3. Uli sehingga menjadi doh.
4. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat, kemudian leperkan di bahagian tengah.
5. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
6. Masukkan adunan berbentuk leper ke dalam periuk dan angkat apabila ianya timbul.
4. Ambil adunan sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat, kemudian leperkan di bahagian tengah.
5. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
6. Masukkan adunan berbentuk leper ke dalam periuk dan angkat apabila ianya timbul.
7. Sejat dan biarkan seketika di dlm air sejuk.
8. Masukkan secawan air +gula Melaka ke dalam kuali, Panaskan sehingga cair. Letakkan beberapa helai daun pandan.
9. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga sekata.
10. Akhir sekali, gaulkan adunan yang disejukakn tadi bersama-sama kelapa parut tadi.
8. Masukkan secawan air +gula Melaka ke dalam kuali, Panaskan sehingga cair. Letakkan beberapa helai daun pandan.
9. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga sekata.
10. Akhir sekali, gaulkan adunan yang disejukakn tadi bersama-sama kelapa parut tadi.
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe