gambar hiasan
1 biji loyang 8"
150 gm tepung superfine/ Hong Kong
150 gm gula halus
6 biji telur gred A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar
80 ml mentega cair/minyak sayuran
1 sudu teh serbuk penaik
Pewarna ungu, hijau, oren, biru, kuning dan merah
Cara-cara:
1. Satukan gula halus, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk adunan.
2. Pukul sehingga pekat dan gebu (lebih kurang selama 5 minit) pada kelajuan tinggi.
3. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar dan pukul lagi pada kelajuan tinggi sehingga kek benar-benar ringan (lebih kurang 3 hingga 5 minit).
4. Tuangkan mentega cair/ minyak ke dalam adunan dan gaul menggunakan senduk kayu sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan kek kepada 6 bahagian, satu cawan bagi 1 bahagian dan masing-masing diwarnakan ungu, hijau, oren, biru, kuning dan merah.
6. Sediakan tin pembakar, griskan dasarnya dengan mentega dan alas dengan baking paper.
7. Tuangkan satu adunan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit atau sehingga kek masak.
150 gm tepung superfine/ Hong Kong
150 gm gula halus
6 biji telur gred A
1 sudu besar ovalette
80 ml susu segar
80 ml mentega cair/minyak sayuran
1 sudu teh serbuk penaik
Pewarna ungu, hijau, oren, biru, kuning dan merah
Cara-cara:
1. Satukan gula halus, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur ke dalam mangkuk adunan.
2. Pukul sehingga pekat dan gebu (lebih kurang selama 5 minit) pada kelajuan tinggi.
3. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar dan pukul lagi pada kelajuan tinggi sehingga kek benar-benar ringan (lebih kurang 3 hingga 5 minit).
4. Tuangkan mentega cair/ minyak ke dalam adunan dan gaul menggunakan senduk kayu sehingga benar-benar sebati.
5. Bahagikan kek kepada 6 bahagian, satu cawan bagi 1 bahagian dan masing-masing diwarnakan ungu, hijau, oren, biru, kuning dan merah.
6. Sediakan tin pembakar, griskan dasarnya dengan mentega dan alas dengan baking paper.
7. Tuangkan satu adunan ke dalam loyang dan bakar selama 10 minit atau sehingga kek masak.
8. Ulang langkah ini pada adunan kek seterusnya sehingga habis.
9. Jika oven besar bolehlah bakar 2 loyang sekaligus.
10. Terbalikkan kek selepas dikeluarkan dari oven untuk mengelakkan kek mendap ke bawah.
11. Setelah kek sejuk sepenuhnya, bolehlah dideko ikut citarasa masing-masing.
Bahan-bahan (Buttercream):
10. Terbalikkan kek selepas dikeluarkan dari oven untuk mengelakkan kek mendap ke bawah.
11. Setelah kek sejuk sepenuhnya, bolehlah dideko ikut citarasa masing-masing.
Bahan-bahan (Buttercream):
100 gm mentega
300 gm krimwell
100 gm Golden Syrup
50 ml susu pekat manis
2 sudu besar gula aising
Cara-cara:
1. Pukul mentega dan krimwell hingga kembang.
2. Masukkan golden syrup serta susu pekat manis dan teruskan memukul hingga sebati.
3. Ayakkan gula aising dan gaulkan ke dalam adunan butter dan krimwell tadi.
300 gm krimwell
100 gm Golden Syrup
50 ml susu pekat manis
2 sudu besar gula aising
Cara-cara:
1. Pukul mentega dan krimwell hingga kembang.
2. Masukkan golden syrup serta susu pekat manis dan teruskan memukul hingga sebati.
3. Ayakkan gula aising dan gaulkan ke dalam adunan butter dan krimwell tadi.
4. Sedia digunakan untuk deco kek anda. Susunan lapisan kek ikut citarasa anda.
SELAMAT MENCUBA !!!
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe