200g buttercup or planta or daisy pn bleh..
1 setengah cawan tepung (blh jgk guna self raising flour)
1 cawan gula, then blend halus
4 biji telur
1 cwn air suam
1 cwn serbuk koko
1 sudu kecil ovelette (jgn penuh)
1/2 cwn susu cair
Cara-cara membuatnya:
1) asingkan telur kuning dan putih..
2) pukul telur putih sampai menjadi meringue ( boleh guna mixer). kalo terbalikkan bekas tu die xjatuh..kire da kental la tu..ketepikan..letak dlm peti dlu pn ok..
3) Pukul butter & gula smpai gebu kemudian masukkan telur kuning.. pukul ckit, agak2 telur tu dah sebati dengan butter td..
4) Masukkan putih telur (sedikit demi sedikit), ovelette dan esen vanila..
5) Putarkan sekejap sesambil bancuh serbuk koko dengan susu cair.
6) Kemudian masukkan bancuhan serbuk koko tadi ke dalam adunan..
7) Gaul adunan biar sebati then msukkan air suam..
8) Masukkan tepung sikit demi sedikit.. Gaul sehingga sebati kemudian masukkan dalam loyang pembakar dan bakar pd 180c, dlm 45 minit..
9) Sejukkan kek sebelum letak topping..
Cara buat topping:
+ Cairkan chocolate masakan bersama sedikit butter..
7) Gaul adunan biar sebati then msukkan air suam..
8) Masukkan tepung sikit demi sedikit.. Gaul sehingga sebati kemudian masukkan dalam loyang pembakar dan bakar pd 180c, dlm 45 minit..
9) Sejukkan kek sebelum letak topping..
Cara buat topping:
+ Cairkan chocolate masakan bersama sedikit butter..
+ Bila dah cair dan berkilat masukkan sedikit susu cair.
+ Sebatikan dan ratakan di atas kek.
Source : Ezzah Fawzi
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe