Bahan Kek:
2 cwn gula kastor
1 3/4 cwn tepung
1 cwn serbuk koko
1 1/2 sudu teh baking powder
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur
1 cwn susu cair
1/2 cwn minyak masak
2 sudu teh esen vanilla
1 cwn air
Cara-cara:
1. Putar telur dan gula hingga kembang.
2. Masukkan susu,air,minyak,esen vanilla dan air,putar sebati.
3. Campurkan semua bahan kering,gaul sebati.
4. Alas loyang dengan kertas minyak
5. Sediakan 4 loyang dan tuang adunan sama banyak.
6. Bakar 170'c selama 20 minit setiap loyang.( ikut oven msng2 )
7. Biarkan 10minit sejuk baru keluarkan dari loyang.
Bahan Filling Coklat Cream Cheese:
125g coklat masakan
250g cream cheese
50g gula kastor
5 sudu besar susu cair
Cara-cara:
1. Cairkan coklat cara double boiler.
2. Putar cream cheese,gula,susu dan coklat hingga lembut.
Bahan Filling Cream Cheese:
250g cream cheese
1/4 cwn gula kastor
1 sudu teh esen vanillaCara-cara:
1. Campurkan semua bahan putar hingga lembut.
Bahan Coklat Ganache:
1 cwn coklat chip
1 cwn whipping cream
Cara-cara:
1. Cairkan coklat cara double boiler
2. Putar whipping cream hingga lembut.
3. Tuang coklat dan gaul sebati.
Cara Melapis:
1. Masukkan coklat cream cheese dan cream cheese dalam piping bag.
2. Ambil 1 keping kek dan paip coklat cream cheese berbentuk bulatan.
3. Kemudian diselang dengan cream cheese.
4. Ambil 1 keping kek lapis pada kek tadi dan paip cream cheese berbentuk bulatan.
5. Kemudian paip pula coklat cream cheese.
6. Ulang langkah hingga habis.
7. Bila dah siap melapis paip cream cheese pada seluruh kek dan ratakan.
8. Akhir sekali curah dengan coklat ganache.
9. Simpan sebentar dalam peti sejuk.
Laman Utama
»
Kek & Biskut
»
RUSSIAN BLACK AND WHITE CAKE
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe