Bahan-Bahan:
1/2 cawan mentega
1/2 cawan gula kastor
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan cornflakes, kisar halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
1/2 cawan kismis hitam, badam cincang, ceri cincang lebihkan sedikit jika anda suka
2-3 cawan cornflakes, ramas kasar
paper cup
ceri, untuk hiasan
Cara Penyediaan:
1. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Kemudian masukkan esen vanilla dan telur. Pukul sehingga sebati.
2, Ayak tepung dan serbuk penaik dalam bekas berasingan dan gaulkan dengan kismis bersama cornflakes yang dikisar halus.
3. Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan mentega dan kacau sebati. Jangan tambah tepung kerana adunan sepatutnya agak lembik.
4. Rehatkan adunan di dalam peti ais selama 5-10 minit.
5. Sudukan adunan dan uli di atas cornflakes yang diramas kasar menjadi bentuk bebola.
6. Masukkan ke dalam paper cup dan hias dengan ceri.
7. Bakar dalam oven bersuhu 180Âșc selama lebih kurang 15 minit atau sehingga biskut menjadi sedikit keperangan.
8. Sejukkan pada suhu bilik dan simpan di dalam bekas kedap udara.
7. Bakar dalam oven bersuhu 180Âșc selama lebih kurang 15 minit atau sehingga biskut menjadi sedikit keperangan.
8. Sejukkan pada suhu bilik dan simpan di dalam bekas kedap udara.
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe