250g mentega
30g shortening
180g gula kaster
360g tepung gandum - diayak
120g tepung jagung - di ayak
90g serbuk badam
1 tsp herba rosemary kering - di kisar/ di cincang halus
1 biji kuning telur - untuk sapu atas biskut
Sedikit rosemary untuk tabur atas biskut
Cara-Cara Membuatnya:
1. Pukul mentega, shortening & gula hingga kembang.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk badam & rosemary. Gaul adunan hingga sebati & rata.
3. Canaikan lebih kurang 1 cm tebal. Terap menggunakan acuan kesukaan & susun atas dulang pembakar.
4. Sapukan kuning telur atas biskut & taburkan sedikit rosemary atasnya.
5. Bakar pada suhu 170 C selama 15 - 20 min atau hingga masak. Bila biskut sudah masak, sejukkan sepenuhnya baru simpan dalam bekas kedap udara.
Nota: Buat 1 adunan resepi ni boleh dapat banyak hasilnya, adalah dalam 90 - 100 biji, bergantung pada saiz biskut. Kalau kecil dapatlah banyak.
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe