3 cawan tepung gandum
3 sudu besar minyak sayuran (minyak jagungmyk zaiton/kelapa sawit pon boleh..)
1 cawan air suam
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil yis kering
1 sudu kecil gula
Cara-cara buat doh:
1) Masukkan tepung dan minyak ke dalam mangkuk adunan..
2) Kemudian bancuh gula+garam+ yis dengan air suam.. (boleh bancuh yis dlu sebelum gaul tepung dengan minyak)..
3) Masukkan bancuhan tadi ke dalam tepung.. uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dan mangkuk adunan..(uli dalam 5minit macam tu)
4) Kemudian kite rehatkan adunan dalam peti ais.. (dlm 30 minit)..
4) Kemudian kite rehatkan adunan dalam peti ais.. (dlm 30 minit)..
5) Kalau tengok doh dh kembang & boleh dicanai.. tepuk2 doh tu untuk keluarkan angin sebelum dicanai.
6) Semasa mencanai doh, letak ckit tepung. then canai la mengikut ketebalan yg anda mahu..
Bab topping terserah kat korang nak letak apa pun. Yang penting korang suka.
Bahan-bahan topping :
+ daging cincang ( ditumis dgn bawang putih& bawang besar, jika suka blh buat macam sos bolognese)
+ parutan cheese secukupnya (mozarella)
+ tuna flake
+ sosej
+ onion
+ capsicum
+ straw/ button mushroom
+ tomatoes
+ italian mixed herbs ( optional)
+ oregano
Semua sayuran yg nk buat topping tu bole dadu or slice nipis mengikut kesesuaian
6) Semasa mencanai doh, letak ckit tepung. then canai la mengikut ketebalan yg anda mahu..
Bab topping terserah kat korang nak letak apa pun. Yang penting korang suka.
Bahan-bahan topping :
+ daging cincang ( ditumis dgn bawang putih& bawang besar, jika suka blh buat macam sos bolognese)
+ parutan cheese secukupnya (mozarella)
+ tuna flake
+ sosej
+ onion
+ capsicum
+ straw/ button mushroom
+ tomatoes
+ italian mixed herbs ( optional)
+ oregano
Semua sayuran yg nk buat topping tu bole dadu or slice nipis mengikut kesesuaian
Cara-cara menghias topping:
1) Mula2 sapu sos tomato atas doh yang dh dicanai tu,
2) Pastu sapu tomato puri or sos spaghetti kimbal yang traditional tu pun bole..
3) Letak italian mixed herbs ckit je, letak beef/ tuna flake.
4) Then letak semua sayuran yang anda suka, blh juga letak sosej..
5) Last sekali letak cheese on top..
6) Then bakar dengan suhu 180C selama lebih kurang 15 minit.
Source : Ezzah Fawzi
0 comments :
Catat Ulasan
Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe