Suka Memasak
Dapatkan di sini
resepi-resepi lazat

Laksa Lemak

Written By Unknown on Rabu, 7 Januari 2015 | 3:18 PTG



Bahan-bahan
1 kg laksa basah [Laksa kering pun boleh..Rendam kemudian celur hingga lembut]
200 ml santan kotak/santan pekat fresh [Seeloknya santan fresh]
5-6 ekor ikan kembung, sardin atau parang
3 keping asam keping
1 cawan air
Garam secukup rasa
Gula

Bahan Kisar
1 biji bawang merah besar
3 inci halia muda
2 sudu kecil lada hitam

Bahan Sampingan
Timun *
Taugeh
Kubis *
Kacang panjang *
Daun kesum *
Bunga kantan *
Garam halus
Belacan keping [hiris berbentuk dadu ]
Limau nipis - belah 4

Note :- Mayang halus bahan sampingan bertanda *




Cara - cara :
1. Bahan kisar dikisar sehingga hancur & ketepikan.
2. Rebus ikan sehingga masak dan disejatkan airnya..[jangan dibuang air rebusan.]
3. Manakala ikan tadi disejukkan dan pastikan isi di asingkan dari tulang.
4. Sesudah itu kisar isi ikan ini bersama bahan-bahan kisar tadi.
5- Masukkan semua bahan yang dikisar tadi ke dalam periuk.
6- Masukkan bersama santan dan air rebusan ikan tadi.
7. Kacau sebati di atas api yg sederhana.
8- Masukkan garam, gula dan asam keping.
9. Masak sehingga kuah mendidih [ingat harus sentiasa dikacau untuk mengelakkan kuah berketul2]
10. Kepekatan kuah terserah kepada anda. Nak pekat masaklah sehingga kuah pekat. Jangan lupa rasa dulu sebelum hidang.
11. Hidangkan laksa bersama bahan sampingan.


SELAMAT MENCUBA !!!

SHARE

About Unknown

Jadikanlah blog ini sebagai rujukan. Jika rajin memasak, kita akan menjadi lebih mahir. In Shaa Allah..

0 comments :

Catat Ulasan

Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe