Suka Memasak
Dapatkan di sini
resepi-resepi lazat
Laman Utama » » Apam Puteri Ayu

Apam Puteri Ayu

Written By Unknown on Sabtu, 1 November 2014 | 5:18 PTG


Bahan-bahan:
1 cwn gula
2 biji telur
1 s/k ovellate
1 s/b yis kering (mauripan)
1 s/k garam
1 cwn santan
2 cwn tepung gandum
kelapa parut secukupnya (putih sahaja)
pewarna hijau
sedikit esen pndan

Cara:
1. Gula, telur, ovellate dipukul hingga gebu@putih
2. Masukkan santan, garam, yis kering dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis dan pukul sebati.
4. Masukkan esen pandan dan pewarna hijau.
5. Perap selama 2 jam @ hingga adunan naik 2 kali ganda.
6. Sapukan sedikit minyak dalam acuan puteri ayu .
7. gaulkan kelapa dengan sedikit garam dan masukkan ke dasar acuan. Tekan kelapa parut supaya padat.
8. Apabila adunan dah naik, kacau dengan sudu dan bolehlah letak dalam acuan dan kukus selama 7~10 minit.



SHARE

About Unknown

Jadikanlah blog ini sebagai rujukan. Jika rajin memasak, kita akan menjadi lebih mahir. In Shaa Allah..

0 comments :

Catat Ulasan

Kalau korang dh try resepi ni komen-komen la cikit.. Menjadi ke tidak..hehehe